Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die over cryptocurrency beschikken. De reden hiervoor is logisch, het is namelijk een zeer lucratieve manier om geld te verdienen. Nu is het alleen wel zo dat veel mensen niet de juiste stappen zetten om hun digitale munten te beschermen. Dit is zorgelijk, een goede beveiliging is namelijk cruciaal bij het maken van een grote investering. Vandaag laten wij je zien waar je aan moet denken bij het veilig opslaan van Bitcoin of van andere cryptomunten. Dankzij onze tips en tricks hoef je je geen zorgen meer te maken over de veiligheid van jouw investering.

Een crypto wallet: de manier om het op te slaan

Als je jouw aangeschaft cryptomunten veilig wilt opslaan zal je moeten beschikken over een crypto wallet. Dit is in feite niets meer dan een portemonnee waar je jouw munten in bewaart. Een cryptocurrency portemonnee is een softwareprogramma dat ontworpen is om uw publieke en private sleutels op te slaan en om digitale valuta’s te ontvangen en te verzenden. Je hebt een crypto wallet nodig om jouw munten te beschermen tegen hackers en andere nare figuren. Er zijn veel portemonnees waar je uit kunt kiezen, echter zitten er wel een paar grote verschillen tussen de diverse wallets. We maken een onderscheid tussen een Hot Wallet en een Cold Wallet.

  • Een Hot Wallet is verbonden met het internet en kan op elk moment worden geopend.
  • Een Cold Wallet is niet verbonden met het internet en maakt het mogelijk om jouw cryptomunten (bitcoin) offline op te slaan. Je kunt op elk moment nog steeds geld ontvangen, maar niemand kan het geld overmaken.

Een Hot Wallet is ook wel een online cloud portemonnee. De Cold Wallets  zijn hardware wallets, offline bewaarde papieren portefeuilles, USB apparaatjes en offline vergelijkbare data-opslagapparaten. De meeste mensen gebruiken zowel de Cold Wallets als de Hot Wallets. Hot Wallets zijn handig wanneer je actief wilt gaan handelen of snel kleine transacties wil doen, dit terwijl Cold Wallets weer handig zijn om jouw munten voor een lange tijd te laten staan en zo ook veiliger zijn.

Dus een Cold of een Hot wallet?

Een eenvoudig antwoord op deze vraag is er niet. Iedereen zal namelijk een persoonlijke keuze moeten maken als het aankomt op het opslaan van de cryptomunten (bitcoin).

Als je de munten alleen maar wilt vasthouden, is een Cold Wallet vaak de beste optie om voor te kiezen. Plannen om in de nabije toekomst grote transacties uit te voeren is het verstandiger om te kiezen voor een Cold Wallet. Als je een combinatie van deze dingen wilt doen of als je jouw munten wilt verhandelen zonder al teveel risico te lopen raden wij aan om beide wallets aan te maken. Het bewaren van crypto in een Hot Wallet op bijvoorbeeld een Exchange betekent niet noodzakelijkerwijs dat het onveilig is, het betekent alleen dat er een groter risico bestaat dat jouw munten gehackt kunnen worden. Denk hier dus over na en maak de keuze die voor jou het beste is.

De verschillende subcategorieën aan wallets

Goed, nu je weet wat het verschil is tussen een Cold en een Hot wallet is het belangrijk om te bekijken welke subcategorieën er bestaan. Om het je wat makkelijker te maken hebben we de hieronder even op een rijtje gezet:

  • Papieren wallet

Papieren wallets worden over het algemeen geclassificeerd als een Cold Wallet. De term “papieren wallet ” verwijst over het algemeen naar een fysieke kopie of papieren afdruk van uw publieke en private sleutels. Je kunt jouw papieren wallet importeren in een bepaald soort software of je kunt de QR-code scannen om jouw munten over te maken. Een voorbeeld is MyEtherWallet, MyEtherWallet is een papieren wallet voor het versturen en ontvangen van alle mogelijke soorten Ethereum en ERC-20 munten. Voor Bitcoin gebruik je de Bitcoin Paper Wallet Generator om een papieren wallet aan te maken. Deze papieren wallets brengen wel een klein nadeel met zich mee risico’s, zo kunnen deze wallets bijvoorbeeld makkelijk beschadigd, verbrand, of verloren raken. Om papieren portemonnees minder kwetsbaar te maken, worden ze soms gelamineerd en in een branddichte doos gestopt, zo weet je zeker dat er niets kan gebeuren.

  • Cloud wallets

Cloud wallets zijn per definitie Hot Wallets. Met behulp van een Cloud portemonnee, kan jouw cryptomunten (geld) worden verstuurd vanaf elke computer. Ze zijn super handig, maar ze slaan jouw privé-sleutels online op en kunnen worden beheerd door derden. Daarom zijn ze kwetsbaarder voor aanvallen en hackers. Enkele populaire Cloud wallets zijn: Guarda, Coinbase, Metamask en Blockchain.info.

  • Software wallets

Software wallets worden gedownload en geïnstalleerd op een pc of smartphone. Het zijn Hot Wallets. Zowel desktop- als mobiele wallets bieden een hoog niveau van beveiliging; ze kunnen je echter niet beschermen tegen hacks en virussen, je zal dus zelf aan de slag moeten om malware van je computer weg te halen. De mobiele portemonnees zijn vaak veel kleiner en eenvoudiger dan desktop portemonnee. Een uitstekende keuze voor de mensen die net even wat meer veiligheid en gemak willen.

  • Hardware wallets

In tegenstelling tot software portemonnees, slaan hardware portemonnees jouw prive-sleutels op een extern apparaat zoals USB op. Ze zijn volledig koud en veilig. Ook zijn ze in staat om online betalingen te doen. Sommige hardware portefeuilles zijn compatibel met web-interfaces en ondersteunen meerdere valuta. Ze zijn ontworpen om transacties eenvoudig en gemakkelijk te maken, dus het enige wat u hoeft te doen is de stekker in een online apparaat te steken, uw portemonnee te ontgrendelen, de valuta te versturen en de transactie te bevestigen. Hardware portefeuilles worden beschouwd als de veiligste manier om crypto activa op te slaan. Het enige nadeel is dat ze niet gratis te gebruiken zijn, voor een Ledger Nano X ben je bijvoorbeeld al snel 120 euro kwijt.

Kies voor de juiste veiligheidsmaatregelen

Wanneer je een wallet hebt aangemaakt ben je er alleen nog niet, er zijn namelijk enkele zaken die je even zal moeten nalopen. Een van deze dingen is dat je moet beschikken over de juiste veiligheidsmaatregelen.  De meest voorkomende veiligheidsmaatregelen zijn:

  • Sla geen grote hoeveelheden crypto op bij een exchange voor een langere periode of langer dan nodig.
  • Schakel altijd de twee-factor authenticatie (2FA) functie in.
  • Als je kiest voor een hardware portemonnee, kies dan een moeilijk te raden pincode en zet nooit je wachtwoord online
  • Vertrouw alleen op wat je ziet op het scherm van je hardware portemonnee en controleer alle informatie op het apparaat.
  • Ga er altijd van uit dat mensen mee kunnen kijken met wat je doet, dus behandel jouw computer of smartphone scherm altijd met de nodige voorzichtigheid.

Doe zelf onderzoek

Een groeiend aantal wallets van kleinere bedrijven die aantrekkelijke functies aanbieden blijken vaak malware in vermomming te zijn. Kies daarom altijd voor een betrouwbare partij als het aankomt op de opslag van jouw digitale munten, deze beschikken vaak wel over de juiste veiligheidsmechanismen. Het makkelijkste is om even online te bekijken naar de ervaringen van anderen met die betreffende aanbieder. Zo weet je bijvoorbeeld dat Bitrexx en Binance zeer betrouwbare spelers zijn in de wereld van de cryptovaluta, wanneer je jouw munten bij hen opslaat weet je zeker dat ze voor 95% veilig zitten.

Pas op voor oplichters

Als iemand je belt als een Coinbase of computer support agent, pas dan op! Dit is hoogstwaarschijnlijk een tech support oplichter. De oplichter zal u vertellen dat er een virus op uw computer of iets mis is met uw Coinbase-account, en je vragen om externe desktop software te installeren of jouw Coinbase-aanmeldingsgegevens te verstrekken, zodat ze een “diagnose van het probleem” kunnen stellen. In werkelijkheid zullen ze de toegang die u hebt verleend gebruiken om jouw munten over te zetten naar hun eigen portemonnee. Vergeet niet dat Coinbase of eenieder andere exchange je nooit zal bellen.

Handige tips voor een betere beveiliging

Om te zorgen voor de meest optimale beveiliging is het verstandig om de volgende tips even goed door te nemen en om ervoor te zorgen dat je aan al deze eisen voldoet:

  • Ben bewust van de Phishing-sites – Of u nu verbinding maakt met een uitwisseling of online portemonnee, bevestig dat u zich aanmeldt op het juiste adres. Veel nepwebsites imiteren uitwisselingen met als enig doel het stelen van uw inloggegevens. Controleer altijd of het adres van de website correct is.
  • Kijk of je HTTPS ziet staan – Log alleen in bij websites die een geldig HTTPS-certificaat hebben staan in de link. De meeste sites hebben er een, al is het altijd goed om er even op te letten.
  • Gebruik een beveiligde Wi-Fi-verbinding – Maak nooit verbinding met jouw online portemonnee, wissel nooit een account uit of een ander belangrijk beveiligingspunt via openbaar WiFi netwerk. Zorg er altijd voor dat jouw Wi-Fi-toegangspunt een sterke versleuteling gebruikt, zoals het WPA-2-protocol.
  • Deel je cryptomunten (bitcoin) op – Bewaar niet al jouw munten op één plaats. De beste manier is om een combinatie te gebruiken van zowel Cold Wallets als Hot Wallets, zo weet je zeker dat je veilig bezig bent
  • Kies voor Twee-factor Authenticatie – Beveilig jouw wallet altijd met 2FA. Gebruik waar mogelijk software of hardware 2FA instrumenten in plaats van sms.
  • Dubbelcheck Crypto-adressen – Sommige kwaadaardige programma’s kunnen een verkeerd transactie-adres bewerken en plakken wanneer je een transactie verstuurt. Controleer dus even alles goed voordat je een transactie maakt.

Met behulp van de tips en tricks uit dit artikel kan je op weg om jouw digitale munten (bitcoin) veilig op te slaan. Hou de sleutels bij de hand, deel niet zomaar je gegevens en let goed op bij het maken van een transactie. Het is niet zo lastig, echter is het wel belangrijk dat je hier altijd op let. Doe je dit niet dan loop je het risico om je munten kwijt te raken. Niet waar je op zit te wachten natuurlijk!

Leave a Reply