De waarde van de bitcoin is dusdanig sterk opgelopen, dat een crash van de digitale munt onafwendbaar wordt. Dat stelt Chris Iggo, hoofd beleggingen bij de grote vermogensbeheerder AXA IM. Die crash zal echter geen risico vormen voor het financiële systeem.

 

„Waarschijnlijk niet. En het zal ook niet het einde van de digitale marktplaats zijn”, aldus Chris Iggo van AXA in een notitie over cryptomunten. Daarvoor heeft de munt nog te weinig ingang bij het grote publiek gekregen.

 

Wel heeft dezelfde munt, die zaterdag weer rond $11.000 per stuk geprijsd werd op platforms als Coindesk, volgens Iggo alle eigenschappen van een digitale zeepbel. Vorige week ging de munt naar zijn hoogtepunt bij $11.395 maar zakte even in.

Zijn visie als chief investment officer (cio) voor vastrentende waarden is van belang: AXA IM is in Europa een van de grootste fondsen met €735 miljard aan vermogen van bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen onder beheer dat Iggo een positief rendement moet bieden.

Grondstof

Iggo beschouwt de bitcoin anders dan veel economen niet zozeer als een valuta noch als een belegging in het rijtje aandelen, obligaties of vastgoed. De digitale munt is volgens hem eerder te zien als een grondstof. Die zijn historisch gezien notoir vatbaar gebleken voor zeepbellen en speculatie, zegt de cio.

„Volgens sommigen kunnen robots onze banen gaan innemen, maar ik denk dat de bitcoin dat eerst kan doen met het vermogen van mensen”, schrijft Iggo in zijn Insights.

Iggo stopt zijn spaargeld alleen in beleggingen waarover ‘enige wettelijk afspraken’ zijn gemaakt.

Groter dan GE

De marktkapitalisatie van de bitcoin ligt met $165 miljard inmiddels boven die van grote multinationals als GE Corporation, McDonald’s, General Motors en BP.

Iggo beschrijft die snelle waardeontwikkeling voor een munt die geen bedrijfsmodel kent als madness.

„Waar is de economische waarde die deze enorme waardestijging rechtvaardigt? Ik kan me alleen voorstellen dat er een soort van crash komt voordat de meeste bezitters van de bitcoin in staat zijn om de waarde van hun bezit om te zetten in echte valuta’s.”

 

 

 

 

bron;telegraaf.nl/financieel

Leave a Reply